Sommerdrøm med bismak i Brottet

Ikke la deg forlede av bildet. Det går sjelden på livet løs i skjærgårdsmusikalen «Sommerdrømmen» i Brottet. Det meste er kos og moro.

Sterke følelser: Heftig krangel om eiendomsgrenser i Brottet. Fra venstre ser vi   Aina B. Gundersen, Nils Vogt, Dag Vågsås, Kristian Gangfløt og Pernille Heckmann. Foto: Erik Hagen
Sterke følelser: Heftig krangel om eiendomsgrenser i Brottet. Fra venstre ser vi Aina B. Gundersen, Nils Vogt, Dag Vågsås, Kristian Gangfløt og Pernille Heckmann. Foto: Erik Hagen

Drøye tre uker før premièren er konturene av sommerens løyer i det gamle stenbruddet tydelige.

Innfrir fordommene

Nils Vogt fremstår akkurat så breial og uspiselig som rollen som overambisiøs Oslo-blei inviterer til, mens Pernille Heckmann og Kristian Gangfløt utstråler troskyldig naivitet som lokale hyttefolk.

– Vi innfrir nok langt på vei fordommene mange har til kulturkollisjonen mellom «de innfødte» og de tilreisende hyttegjestene fra Oslo og Bærum, sier regissør Ole-Hermann Gudim Lundberg.

– Konfliktene er der, bevare meg vel, men det er nå mest kos og stemningsfullt, da. Og veldig mye iørefallende musikk. Svein Gundersen har nese for slikt. Det beviser han stadig vekk, mener Nils Vogt.

Ligner litt på Karl

Han spiller rollen som overkasserer Monrad Fløte som er i ferd med å realisere familiens sommerdrøm: Eget landsted på Hvaler.

– Monrad har sider ved seg som nok ligner litt på en annen fyr jeg kjenner ganske godt, nemlig Karl Reverud, gliser Vogt.

Året er 1957 og hyttebyggingen på Hvaler er i ferd med å eksplodere. Trauste arbeidsfolk fra distriktet og tilreisende hyttebaroner fra hovedstaden møtes til «gemyttlig» prat over hagegjerdet. Det er ikke nødvendigvis så idyllisk som det høres ut …

– Utrolig nok, men dette er mitt første møte med Hvaler. Ekstra hyggelig da at jeg får anledning til å spille musikal i et sjarmerende utendørs amfiteater. Det blir en ny og spennende opplevelse for meg, sier Vogt, og får bifallende nikk fra Dag Vågsås, som spiller pedantiske oppsynsmann.

– Jeg har spilt mange steder i Fredrikstad, men aldri på Hvaler. Og rollen som pedant passer meg perfekt. Jeg er jo en utpreget ordensmann, som du vet.

Mye humor

Skal vi tro produsent og tekstforfatter Hans Petter Thøgersen er «Sommerdrømmen» mer humoristisk enn mange av de andre forestillingene som har vært spilt i Brottet de siste årene.

– Jeg vil ikke kalle det en farse, ikke lystspill heller, men det er mye komikk, familievennlig og upretensiøst.

– Og musikken?

– Den anger av 50-tallet. Flere av låtene kunne vært slagere i dette tiåret.

– Rock’ roll var nettopp født som musikkform?

– Ja, og det får publikum merke.

Egner seg som tv-serie

I skrivende stund er det lagt ut billetter til fem forestillinger med premiere 15. juli. Men blir responsen god, kan ensemblet spille fem forestillinger til.

– Ser dere for dere et videre liv for «Sommerdrømmen» etter 2015?

– Vi håper det. Her er stoff som kunne egnet seg som tv-serie. En oppfølger neste år er heller ikke utenkelig. Men det får vi komme tilbake til. Nå har vi fullt fokus på årets premiere

Fredrikstad Blad