Slik kan du bygge i 100-metersbeltet Artikkeltags På Hvaler popper det opp nye hus som ifølge markedsføringen ligger i 100-metersbeltet ved det naturskjønne Skjelsbosundet.

Slik kan du bygge i 100-metersbeltet

På Hvaler popper det opp nye hus som ifølge markedsføringen ligger i 100-metersbeltet ved det naturskjønne Skjelsbosundet.

Populært: De nye husene er i ferd med å reise seg ved Dypedal på Spjærøy,  med nærhet til Skjelsbosundet. 
		Foto: Foss & Co
Populært: De nye husene er i ferd med å reise seg ved Dypedal på Spjærøy, med nærhet til Skjelsbosundet. Foto: Foss & Co

Med nye regler for boplikt kan slike perler lett ende som hytter og fritidshus. Politisk er det stemning for at boplikten skal falle.

Sjønær bebyggelse

Utgangspunktet i de nasjonale føringene har lenge vært et forbud mot bygging i 100-metersbeltet. Men det er likevel noen muligheter, dersom man får med seg lokale myndigheter. Og det er nok lettere å få med seg lokale myndigheter på å bygge hus enn hytter. Nøkkelord er reguleringsplan og kommuneplan.

– Å lage en reguleringsplan for området ned mot sjøkanten er det viktigste utgangspunktet. Men det går også an å prøve å gå veien om en dispensasjon, sier leder for areal og byggesak i Hvaler kommune, Robert Moan. Han legger til at reguleringsplan er den mest naturlige veien å gå.

Har reguleringsplan

Ved Skjelsbosundet på Dypedal har utbyggerne gått veien om reguleringsplan, som er utgangspunkt for å oppføre husene. Planen ble vedtatt i kommunestyret i 2007, lenge før det var snakk om at boplikten kunne stå for fall.

SJØNÆRE HUS

  • Det er også sjønære prosjekter på Stormmusfjellet og Bølingshavn.
    Også ved Kiwi på Vesterøy er det et nytt felt.

– Holdningen med å ta vare på 100-metersbeltet er blitt strengere med årene. Det ble strammet til i forbindelse med en ny plan og bygningslov i 2008 eller 2009. Reguleringsplanen fra Dypedal er fra før denne innstramningen, sier Moan.

I reguleringsplanen for Dypedal ble et i 2007 understreket at kjøperne av husene må gjøres tydelig oppmerksomme på at det er boplikt. Nå ser det litt annerledes ut.

– At det kan bli nye fritidsboliger her, er et scenario som er helt opplagt. Noe mer vil jeg ikke spå. Spørsmålet om boplikten skaper stor usikkerhet i kommunene, sier Moan.

Båthavn: De nye boligene får tilhørende båtplasser.
Båthavn: De nye boligene får tilhørende båtplasser.

Mange lurer på boplikten

– Det er stor interesse for dette prosjektet. Seks av 12 hus er solgt allerede, sier megler Kari Mette Wernersen.

Foreløpig har Wernersen et bestemt inntrykk av at folk har kjøpt for å bo. Men Wernersen sier også at det har vært mye henvendelser fra interessenter i Oslo-området som lurer på hvordan det forholder seg med boplikten.

– Hadde det ikke vært for at det fortsatt er boplikt, ville hele prosjektet vært revet bort på et blunk.

– Men med nye regler kan dette bli fine hytter?

– Helt klart, svarer Wernersen.

Lovlig reguleringsplan

Ordfører Eivind N. Borge sier at Hvaler kommune har et reelt problem i forhold til boplikten.

Han mener likevel det er viktig å bygge for å desmpe prisveksten, noe som rammer unge familier.

– Men vi bør se på om det går an å bygge andre typer boliger, som ikke er så attraktive som hytter. For eksempel kan vi bygge terrasserte boligblokker ved sjøen, mener Borge.

Kilde Fredrikstad Blad